Количка
Етерични масла за облекчаване на астма

Етерични масла за облекчаване на астма

Съвременната медицина помага в удължаването на живота ни, промени начина, по който лекуваме болестите. Няма да сгрешим, ако кажем, че подобри живота ни значително. Въпреки това, все по- често се обръщаме към природни средства за лечение. Тук визираме и етеричните масла, които имат много ползи, когато се прилагат правилно и разумно.

Етерични масла за облекчаване на астма

Астмата е един пример за това. Въпреки че няма окончателно лечение за това състояние на дихателната система, има многобройни стъпки, които могат да бъдат предприети, и които да помогнат за намаляване на симптомите – като стягане в гърдите, затруднено дишане, хрипове и други. Тези неразположения възникват, защото астмата причинява възпаление на дихателните пътища, което ограничава дишането.

Етеричните масла могат да повлияят освобождаването на тези дихателни пътища, да намалят възпалението, което причинява астматични пристъпи и др. И най- важното- има множество етерични масла, които са ефикасни. Ето някои от най-добрите възможности за избор при астма.

Етерични масла, които да опитате:

Лавандула – Лавандулата е най-широко използваното етерично масло и едно от най-изследваните. Известно е със своите релаксиращи, седативни свойства, а когато става дума за астма, лавандуловото масло може да помогне в борбата срещу възпалението на дихателните пътища и да намали проблемите с дишането, които причинява.
Мента – Ментата е известна със способността си да действа като деконгестант и естествен антихистамин. И двата ефекта могат да помогнат за намаляване на симптомите на астма и тъй като ментата естествено инхибира отделянето на хистамин, който затваря дихателните пътища, може да помогне за намаляване на астматичните пристъпи. Особено ефективна е в сезона на алергиите, когато алергените предизвикват пристъпи.
Чаено дърво – Маслото от чаено дърво действа като отхрачващо средство, като помага на тялото да разгради слузта в дихателните пътища и подобрява дишането. При хора с астма това може да помогне за намаляване на общите симптоми, свързани със състоянието.
Евкалипт – Друго масло със силен, незабавно разпознаваем аромат, е евкалипт. Установено е, че Евкалиптолът, който се съдържа в етеричното масло от евкалипт,  помага за разграждането на храчки и слуз, които могат да запушат дихателните пътища, като спомага за подобряване на дишането.
Лайка – Чаят от лайка е основен продукт в милиони кухни, но използването на етерично масло е нещо, което астматиците също могат да опитат. Установено е, че това масло действа като спазмолитик. С други думи, помага за облекчаване на мускулните контракции, които възникват в тялото. По този начин може да помогне за освобождаване на онези дихателни пътища, които са оточни, и в процеса да помогне за подобряване на дишането.
Карамфил – Карамфиловото масло не винаги се използва толкова често, колкото някои от другите масла в този списък, но все пак е много полезно. Карамфиловото масло може да помогне за намаляване на възпалението, намаляване на мускулните спазми и значително облекчаване на дишането. Накратко, това е задължително масло за тези, които искат да облекчат симптомите на астмата си по естествен път.

Как да използвате етерични масла при астмa

Разбира се, познаването на различните етерични масла, е само първата стъпка. Също така ще трябва да използвате ефикасно маслата, за да получите най-добрите резултати. Има няколко различни начина за използване на описаните по- горе масла, а именно:

Използвайте дифузер, за да разпръснете масла във въздуха и така да ги вдишвате. Това работи чудесно с карамфил, лавандула и лайка по-специално.
Направете масажен бленд с маслата, описани по- горе, и масажирайте гърба и гърдите. Ще усетите ублекчение скоро след това.
Поставете няколко капки от някое от посочените масла в тенджера с малко вряла вода и вдишайте парата дълбоко. Това е особено ефективно за лавандула, чаено дърво и евкалипт.
Без да разреждате, добавете няколко капки от едно от тези масла към влажна, топла кърпа, и след това дишайте през кърпата, докато изстине. Това може да се повтаря, докато астматичните ви пристъпи преминат.

И накрая, не забравяйте, че тежките астматични пристъпи винаги трябва да се лекуват от лекар. Обсъждането с лекар на вашите симптоми е задължително, за да сте наясно със състоянието си. Споделете с Вашия лекар и кои масла използвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *