Количка
Какво означава терпени и какво трябва да знаем за тях?

Какво означава терпени и какво трябва да знаем за тях?

В една капка етерично масло живее комплексен, сложен свят от взаимоотношения, връзки и реакции, които са напълно скрити за невъоръжено око. Понякога може да бъде твърде лесно да използвате нашите масла, без да обръщате внимание на този факт. Но прецизната химия, работеща във вашата любима бутилка етерично масло, е точно това, което придава на това масло всичките ви любими качества! Така че си струва да научите повече за химичния състав на етеричните масла.

Не сте фен на химията? Не бързайте още!

Като човек, който не е наясно с нищо повече от основните особености на химията, ви разбирам. Идеята за разглеждане на микроскопичните съединения в етеричните масла може да бъде обезсърчаваща, объркваща и пълна с думи с твърде много срички. Но винаги, когато се сблъскам с тема, която ме затруднява, просто си спомням това: научаването на нещо ново е овластяване! И ако обичате да използвате етерични масла, тази информация ще ви помогне да станете по-внимателен и информиран човек за това, което използвате за себе си и семейството си. Така че нека се потопим!

Какво означава терпени и какво трябва да знаем за тях?

Какво всъщност са терпените?

Ако обичате да научавате всичко за вашите етерични масла, тогава има термин, който вероятно сте срещали: терпени. Всяко едно растение може да съдържа стотици различни съединения, включително терпени. Терпените са много голям клас съединения, създадени естествено от растения и дори някои насекоми. По същество това са молекули, открити в листа, цветя, стъбла, корени или плодове на растения, които излъчват отчетлива миризма.

Терпените обаче са в полза на растенията. Растенията не работят усилено ден и нощ, за да сме сигурни, че ни харесва как миришат, вярвате или не! Терпените всъщност действат като естествена защита за растението. Те могат да предпазят от опасни паразити и насекоми, като същевременно помагат на растението да оцелее при екстремни климатични промени.

Всички терпени са въглеводороди, което означава, че се състоят само от въглеродни и водородни елементи. Въглеродните атоми образуват рамката, а водородните атоми се прикрепват по специфични начини. Тяхната крайна конфигурация води до специфичен терпен.

Какво означава терпени и какво трябва да знаем за тях?

…и терпеноиди? Какво е терпеноид?

Може да намерите думите „терпени“ и „терпеноиди“, използвани една до друга, ако сте направили някои лични проучвания. Те не са едно и също нещо, но имат силна връзка едно с друго. Терпеноидите, наричани още изопреноиди, са производни на терпените. В невероятно основен смисъл, ако вземете молекулярната структура на определен терпен и добавите кислородни атоми или други функционални групи, ще имате терпеноид. Защото не забравяйте, че терпените се състоят само от въглерод и водород. Терпеноидите могат да включват други компоненти, като кислород, превръщайки ги в напълно различна съставка с отделни свойства от техния „родителски“ терпен [Rhind, J. (2014). Listening to Scent: An olfactory journey with aromatic plants and their extracts. London: Singing Dragon. pgs. 129-130.].

Може би сте чували тези термини…

В света на етеричните масла има две доминиращи групи терпени: монотерпени и сесквитерпени.

Например как и двете думи завършват с „—терпени“? Прави го доста лесно за запомняне!

Монотерпени
Монотерпените са най-малките срещащи се терпенови молекули само с десет въглеродни атома. И тъй като са малки по размер, те също са много леки и се изпаряват по-бързо от другите по-тежки терпени. Чували ли сте за лимонен? Тази съставка се появява през цялото време в ароматерапията! Има го в етерични масла като лимон, розов грейпфрут, бергамот и портокал. Като цяло лимоненът има разпознаваема скучна, цитрусова миризма.

Пиненът е друг монотерпен, открит в много популярни етерични масла, като кипарис, хвойна и розмарин. Има онази характерна иглолистна, борова миризма, която много от нас обичат толкова много.

Какво означава терпени и какво трябва да знаем за тях?

Монотерпеноли

И тук идват нашите съставки с тези допълнителни функционални групи! Тук имаме невероятната съставка Linalol (също изписана Linalool), намираща се в лавандула, босилек, Ho Wood и много други! Ментолът, охлаждащата съставка, която придава характерната миризма и усещане на мента, също е монотерпенол.

Сесквитерпени

Сесквитерпените са по-тежки от монотерпените. Те имат 15 въглеродни атома вместо 10, което означава, че ще се изпаряват по-бавно. Ако сте запознати с нотките на етеричните масла, вероятно сте разбрали, че сесквитерпените съставляват много основни нотки, докато монотерпените съставляват много връхни нотки.

Бета-кариофиленът, известен със своите невероятни противовъзпалителни свойства, е сесквитерпен, открит в масла като Copaiba Oleoresin, Черен пипер и Ylang Ylang Complete. А хамазуленът, тази уникална съставка, която е отговорна за тези невероятни „сини“ масла (като синя вратига, немска лайка и син бял равнец), също е сесквитерпен.

Какво означава терпени и какво трябва да знаем за тях?

Сесквитерпеноли

Тези производни на сесквитерпени също вероятно присъстват във вашата колекция от етерични масла!

Тази група също съдържа някои доста известни съставки, като Cedrol (в Тексаско кедрово дърво), Patchoulol (в — познахте — Пачули) и Santalol в Сандалово дърво.

Така че има шепа добре познати съставки в палитрата от терпени и терпеноиди. Има стотици  различни съставки в това семейство, всяка със своя уникална структура, аромат и терапевтични свойства.

И така, какво правят терпените и терпеноидите за нас?

Освен че просто миришат доста добре, тези съединения осигуряват ползи за психиката и телата ни. Именно в тях могат да се случат невероятни физиологични трансформации. Според невролога и изследовател Итън Русо, терпените „могат да произвеждат синергия по отношение на лечението на болка, възпаление, депресия, тревожност, пристрастяване, епилепсия, рак, гъбични и бактериални инфекции“ [Russo E. B. (2011). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. British journal of pharmacology163(7), 1344–1364. doi:10.1111/j.1476-5381.2011.01238.x].

Например, знаем, че цитрусовите масла са ярки, весели и чудесно повдигащи настроението. Е, това се дължи изцяло на съставките в тези масла, като лимонен. Знаем също, че лимоненът помага за стимулиране на имунната система чрез взаимодействие с белите кръвни клетки. От друга страна, линалол има успокояващи свойства, които помагат да придадат на етеричните масла като лавандула световната им репутация за това, което се използва, когато трябва да отпуснете ума и тялото.

Или, ако обичате да смесвате масла, за да направите невероятни аромати, наличието на основно усещане за терпени може да помогне много! Терпените не само допринасят за цялостния аромат на маслото, но също така помагат да се определи дали това етерично масло е горна, средна или базова нотка. Защото, запомнете, колкото по-голяма е молекулата, толкова по-тежка е и толкова по-бавно ще се изпарява.

Какво означава терпени и какво трябва да знаем за тях?

Всеки терпен и терпеноид има уникален принос към етеричното масло, което съставя. От огромно значение е човек да знае функцията на всяка съставна част в етеричните масла. Знанието от какво се състои маслото, ни помага да вземем най-добрите решения за конкретни нужди. За щастие имаме ресурси, на които да се позоваваме, когато се нуждаем от помощ при разкриването на свойствата на съставна част, така че няма нужда да запомняте!

От Катрина Скампини, сертифициран ароматерапевт

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *