Количка
Безопаснa ли e употребата на етерични масла по време на кърмене?

Безопаснa ли e употребата на етерични масла по време на кърмене?

Всяка бъдеща майка или млада майка, любителка на етеричните масла,  се пита колко безопасно може да е използването на етерични масла по време на бременност или кърмене. В предишна наша публикация обсъдихме безопасната употреба по време на бременност и прегледахме нашата актуализирана таблица за безопасност при бременност и кърмене. В тази част ще разгледаме безопасното използване на етерични масла по време на кърмене.

 

Етерични масла и кърмене

Когато използвате етерични масла по време на кърмене, важно е да имате предвид, че те имат потенциала да преминат във вашата кърма. Обикновено по-малко от 1% от количеството масло, което майката абсорбира, преминава в кърмата(Smith, Anne. “Drugs and Breastfeeding” Breastfeeding Basics., Retrieved 10 October 2016.). Обаче, трябва също да се помни, че бебетата имат неразвит капацитет за метаболизъм и бъбречна екскреция и следователно способността им да изчистват [съществено масла] е относително нарушено.( Tisserand, R., & Young, R. (2014). Essential Oil Safety (2nd ed.). Churchill Livingstone Elsevier.)

Имайки предвид всичко това, трябва да се внимава със следното, когато използвате етерични масла по време на кърмене:

Методът на използване
Количеството използвано етерично масло
Колко често избирате да използвате етерични масла
Колко често се случва храненето и в какъв обем
Продължителност на употреба
Възраст и здраве на вашето бебе

Колкото по-често използваме етерични масла, колкото по-дълга е продължителността на употреба, колкото по-висока е степента на разреждане и степента на усвояване, толкова повече етерични масла имат потенциала да се прехвърлят в нашата кърма. Това от своя страна може да засегне нашите деца. Можете безопасно да използвате етерични масла, докато кърмите, ние просто препоръчваме да поддържате нивата на разреждане ниски, да използвате маслата си само според нуждите и да използвате етерични масла, които са безопасни за деца и кърмачки. Етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху  гърдите по време на кърмене.

Балсам за зърна

Безопаснa ли e употребата на етерични масла по време на кърмене?

Какво ще ви е необходимо, за да приготвите балсам за зърна в домашни условия:
100мл рафинирано масло от ший
30мл арганово масло
15мл. масло от авокадо
15мл.твърдо кокосово масло
15мл. витамин Е

Какво да направите:
На водна баня смесете и разтопете всички съставки. Изсипете разтопената смес в контейнери и оставете да стегне. Използвайте според нуждите.

 

Списък с масла и блендове на Plant Therapy, подходящи за употреба по време на кърмене можете да видите тук: Pregnancy&NursingSafeChart

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *