Количка
9 етерични масла за лечение на болки в гърлото

9 етерични масла за лечение на болки в гърлото

Етеричните масла се добиват от листата, кората, стъблата и цветовете на растенията чрез парна или водна дестилация. Те защитават растенията от хищници, гъбички и бактерии. Те също така привличат насекоми за опрашване. При хората етеричните масла могат да помогнат за убиване на микроби, намаляване на възпалението и ускоряване на заздравяването.

Възпаленото гърло е болезнено състояние, което често затруднява преглъщането. Обикновено се причинява или от вирусна инфекция, като настинка или грип, или от бактериална инфекция, като стрептокок в гърлото.

Няма много изследвания за медицинската употреба на етеричните масла. Въпреки това, направените проучвания показват, че етеричните масла могат да помогнат при възпалено гърло.

Важно е да запомните, че етеричните масла трябва да се вдишват или разреждат в базово масло и да се нанасят върху кожата. Когато се разреждат в базово масло, етеричните масла могат да се добавят и към вана. Поглъщането на етерични масла не се препоръчва, тъй като някои са токсични.

9 етерични масла за лечение на болки в гърлото

1. Етерично масло от мащерка
Според проучване от 2011 г., етеричното масло от мащерка има мощни антибактериални свойства срещу обичайните устойчиви на антибиотици щамове бактерии. Мащерката също намалява мускулните спазми, така че може да предотврати кашлицата, която понякога се причинява от възпаленото гърло.

2. Лавандула,
Лавандулата е известна със своето релаксиращо действие. Проучване от 2005 г. установи, че етеричното масло от лавандула може също да има противовъзпалителни и антимикробни свойства. Тези резултати са обещаващи, но са необходими повече изследвания, за да се потвърдят.

3. Етерично масло от чаено дърво
Според проучване от 2013 г., маслото от чаено дърво има мощни антибактериални и противовъзпалителни ефекти срещу микроби. Често се използва като антисептик при инфекции на венците и други орални проблеми.

4. Смес от етерични масла от канела, див морков, евкалипт и розмарин
Понякога смес от етерични масла е по-ефективна от едно масло. Според проучване от 2017 г., смес от етерични масла от канела, морковени семки, евкалипт и розмарин има както антибактериални, така и антивирусни свойства. Изследователите смятат, че тази смес може да бъде мощно лечение както за грип, така и за бактериална пневмония, често срещан резултат от грипа.

5. Евкалипт
Евкалиптът често се използва като антисептик за лечение на настинки, възпалено гърло и кашлица. Проучване от 2011 г. сравнява антибактериалните свойства на различните видове евкалиптово масло. Маслата, направени от различни части на растението, имат различен химически състав.

Изследователите открили, че всички евкалиптови етерични масла са антибактериални до известна степен. Маслото от плодовете на евкалипт има най-голяма антибактериална активност, дори срещу някои устойчиви на лекарства бактерии.

9 етерични масла за лечение на болки в гърлото

6. Етерично масло от лимон
Проучване от 2017 г. установи, че етеричното масло от лимон има силни антибактериални ефекти срещу бактериите, които причиняват листерия. Това означава, че маслото може да бъде ефективно и срещу други видове бактерии, които причиняват възпалено гърло, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди.

Етеричните масла от цитруси правят кожата ви чувствителна към слънцето. Избягвайте слънцето, ако използвате тези разредени продукти върху кожата си.

7. Етерично масло от мента
Ментата съдържа ментол, основната съставка, използвана в много таблетки за смучене за гърло и капки за кашлица, използвани за лечение на възпалено гърло. Проучване от 2015 г. установява, че етеричното масло от мента има антибактериални свойства, подобни на тези на антибиотика гентамицин (Garamycin). Вдишването на ментово масло може също да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката.

8. Етерично масло от джинджифил
Джинджифилът е най-известен със своя успокояващ ефект върху стомаха, но също така е естествен лек за обикновена настинка. Според Билковата медицина: Биомолекулни и клинични аспекти 2-ро издание, джинджифилът има противовъзпалителни способности, които могат да помогнат за облекчаване на болката в гърлото.

9. Етерично масло от чесън
Маслото от чесън съдържа алицин, съединение с антивирусни и противогъбични свойства. Може да бъде особено полезно при лечение на възпалено гърло, причинено от вирус. Според проучване от 2014 г., чесънът има антибактериални способности срещу много видове бактерии.

Как да използвате етерични масла
Първата стъпка в използването на етерични масла е изборът на правилното масло. Етеричните масла не се регулират от Американската администрация по храните и лекарствата, което прави трудно да се разбере какво всъщност има в тях. Когато избирате етерични масла, потърсете органични масла, произведени от компания, която е част от Националната асоциация за холистична ароматерапия. Етикетът трябва да включва ботаническо наименование, страна на произход, дестилация и срок на годност.

9 етерични масла за лечение на болки в гърлото

След като сте избрали етерично масло, има няколко начина да го използвате при възпалено гърло:

Парна инхалация:  Добавете до 7 капки етерично масло към 2 чаши вряща вода; покрийте главата си с кърпа и вдишайте парата през носа. Дръжте очите си затворени, за да предотвратите дразнене на очите.

Директно вдишване: Добавете 2 или 3 капки етерично масло към памучен тампон; дишай дълбоко. Можете също така да поставите памучната топка до възглавницата си, докато спите.

Дифузия: Добавете няколко капки етерично масло към ултразвуков дифузер. Дифузираното масло ще достигне до кръвта ви, а също и ще помогне за дезинфекция на въздуха.
Локално приложение: Добавете до 10 капки етерично масло към 2 супени лъжици базово масло, като кокосово масло или масло от жожоба; нанесете го върху кожата на гърлото си.
Не приемайте вътрешно етерични масла, ако не сте под наблюдение на клиничен ароматерапевт! Не ги поставяйте върху кожата си, без първо да ги разредите.

Предупреждения
Етеричните масла са натурални, но това не означава, че не могат да бъдат опасни. Поглъщането дори на малко количество евкалиптово масло, например, може да причини гърчове, според The ​​National Capital Poison Center.

Етеричните масла също могат да причинят алергична реакция. Потърсете незабавна медицинска помощ, ако изпитате някой от следните симптоми, докато използвате етерични масла:

затруднено дишане
сърбеж
обрив
ускорен сърдечен ритъм

Етеричните масла са алтернативно средство за лечение на възпалено гърло. Проучванията показват, че много етерични масла имат антибактериални, противовъзпалителни и антивирусни свойства. Все пак са необходими повече изследвания, за да се определи колко ефективни са те. Междувременно пиенето на чаша топъл чай от мента или джинджифил с лимон и мед може да бъде по-безопасен начин да се насладите на ползите от тези растения.

Повечето болки в гърлото ще изчезнат от само себе си. Ако болното ви гърло продължава или имате висока температура, посетете Вашия лекар.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *