Количка
Етерични масла при бактериални инфекции

Етерични масла при бактериални инфекции

Етеричните масла са екстракти, които придават на растенията приятен аромат. Те са широко известни с многото си ползи за здравето и често се прилагат върху кожата или се използват в ароматерапията и се вдишват чрез дифузия.

Но етеричните масла са добри не само заосвежаване на въздуха в стаята. Някои може да работят като естествена терапия за ума и тялото. Терапевтичните ползи включват намаляване на стреса, тревожността и възпалението. Някои масла дори могат да подобрят съня.

Наред с тези ползи, някои етерични масла имат антимикробни свойства. Това означава, че те могат да убиват бактерии, гъбички и вирусни патогени.

Етерични масла при бактериални инфекции

Как етеричните масла убиват бактериите?

Някои етерични масла естествено притежават антибактериални и антимикробни съединения и именно тези съединения придават на маслата способността да се борят с патогените. Специфичното съединение варира в зависимост от конкретното масло, но две такива съединения са алдехиди и феноли. Алдехидите са широкоспектърен дезинфектант със способността да стерилизира и убива гъбички, вируси и бактерии. Доказано е, че фенолите, които са съединения, които действат като антиоксиданти, имат антибактериални свойства. Силата на тези съединения да унищожават патогените кара някои изследователи да смятат, че етеричните масла могат ефективно да инхибират растежа на някои видове бактерии, включително тези, които са станали устойчиви на антибиотици през последните години. Ето каквоказват изследванията за антибактериалните свойства на три специфични етерични масла: масло от чаено дърво, масло от лимонена трева и масло от евкалипт:

Масло от Чаено дърво

Маслото от Чаено дърво, известно още като масло от Мелалеука, е етерично масло, което идва от листата на чаеното дърво. Смята се, че има антивирусни свойства, както и противогъбични и антисептични свойства. Поради тази причина Чаеното дърво често се използва за лечение на различни видове кожни заболявания, включително акне, гъбички по ноктите и пърхот.

Изследвания на Trusted Source установяват, че маслото от Чаено дърво притежава антибактериална активност срещу няколко вредни патогени като:

Ешерихия коли (E. coli)

Staphylococcus aureus (S. aureus)

Staphylococcus epidermidis (S. epidermidis)

Enterococcus faecalis (Е. faecalis)

Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa)

Haemophilus influenzae (H. influenzae)

Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae)

Тези патогени могат да причинят различни заболявания, включително:

хранително отравяне

кожни инфекции

пневмония

стомашни вируси

кръвни инфекции

Маслото от чаено дърво може също да подобри акне вулгарис , което понякога се причинява от бактерията S. aureus. Някои проучвания на Trusted Source предполагат, че локалното приложение на 5 % масло от Чаено дърво в продължение на 4 до 8 седмици подобрява леко до умерено акне вулгарис. Въз основа на това изследване, маслото от Чаено дърво може да бъде надеждна алтернативна терапия за акне.

Как да използвате масло от чаено дърво?

Препоръчителната доза масло от чаено дърво е в разреждане от 5 до 15 процента за локално приложение, прилагано 1 до 2 пъти дневно. Можете също така да използвате масло от Чаено дърво в топла вана или да използвате дифузер за вдишване. Не поглъщайте маслото.

Не само, че можете да прилагате масло от чаено дърво локално, но можете да го използвате и като домашен дезинфектант. Добавете 3 капки етерично масло от Чаено дърво в бутилка със спрей с 1 чаша бял оцет и 1 чаша вода.

Имайте предвид, че всички етерични масла могат да причинят дразнене на кожата. Преди да приложите етерично масло локално, не забравяйте да го разредете с базово масло, като кокосово, гроздови семки, сладък бадем, жожоба или арганово масло. Това може да помогне за намаляване на риска от дразнене на кожата.

Никога не нанасяйте неразредено етерични масла директно върху кожата!

Лимонена трева

Маслото от Лимонена трева е друго етерично масло, за което е доказано, че има антибактериални свойства. В проучване на Trusted Source изследователите установяват, че екстрактът от Лимонена трева може да бъде ефективен срещу Bacillus subtilis и Bacillus cereus и може да се използва за създаване на антимикробни лекарства за лечение на бактериални инфекции.

Как да използвате масло от Лимонена трева

Можете да дифузирате масло от Лимонена трева, за да го използвате като естествен освежител за въздух в дома или да го вдишате, за да насърчите релаксацията. Също така можете да смесите три или четири капки масло с универсален почистващ препарат.

Когато се разрежда с базово масло, се изпозлва за масаж като локално антибактериално средство. Първо комбинирайте 12 капки масло в 10мл  базово масло. Масажирайте маслото в кожата си или го добавете към вана.

Евкалипт

Етеричното масло от Евкалиппт идва от евкалиптовото дърво, което е родом от Австралия. Маслото има и много мощни ползи за здравето, които включват:

намаляване на възпалението

облекчаване на симптомите, свързани с астмата

подобряване на пърхота

понижаване на нивата на стрес

Последните проучвания на Trusted Source установяват, че маслото от Евкалипт има антимикробни свойства срещу следните патогени:

Streptococcus aureus

Streptococcus pyogenes (S. pyogenes)

Salmonella typhi (S. typhi)

Shigella spp.

E. coli

P. aeruginosa

Това се подкрепя и от други изследвания Trusted Source, където учените са изследвали in vitro микробната активност на евкалиптовото масло срещу E. coli и S. aureus, използвайки дифузия на агаров диск и методи за разреждане на бульон. И в двата случая растителното масло инхибира растежа на двете бактерии. Изследователите от проучването стигат до извода, че маслото от Евкалипт потенциално може да се използва като естествен антибиотик за няколко инфекциозни заболявания.

Как да използвате маслото от Евкалипт?

Имайте предвид, че евкалиптовото масло е силно токсично, дори в малки количества. Така че, както и другите етерични масла, не бива да го приемате вътрешно. За да използвате маслото, вдишайте го с дифузер или добавете маслото в топла вана. За вкъщи

Някои хора използват етерични масла като Чаено дърво, Лимонена трева и Евкалипт за лечение на кожни заболявания, намаляване на стреса и подобряване на съня. Но тези масла също имат антибактериални свойства, което означава, че потенциално могат да лекуват и инфекциозни заболявания. Въпреки че някои етерични масла са ефективни срещу определени патогени, те могат да раздразнят кожата, когато се прилагат локално. Признаците на дразнене включват сърбеж, зачервяване и парене. Винаги първо разреждайте етеричните масла в базово масло и след това нанасяйте върху кожата, за да видите как реагира.

 

 

419 488 71

54121381948

741

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *