Количка
Вода и етерични масла? Много любима тема!

Вода и етерични масла? Много любима тема!

Вода и етерични масла … винаги любимa тема.
Първо най-важното- с изключение на дифузирането, при изпозлването на етерични масла трябва винаги да ги разреждате. Те са изключително концентрирани вещества, кожните реакции не са необичайни и споменатите кожни реакции потенциално могат да бъдат доста неприятни. В редки случаи неподходящите локални приложения водят до анафилаксия, а неподходящите вътрешни приложения(прием на етерични масла) до органна недостатъчност, тежки заболявания, хоспитализации и дори смърт.
Вътрешният прием на етерични масла чрез добаването им във вода изглежда винаги е първото нещо, в което новите любители на ароматерапията се стремят да „разреждат“ тези вещества.
Това не е правилно!
Причината е доста по-сложна, но нека просто споменем, че етеричните масла не са водоразтворими! Затова премахваме водата от напия списък за разреждане на етерични масла.
Етеричните масла и водата не се смесват. Химичните им свойства не позволяват това. Защо ли? Много просто- етеричните масла са хидрофобни / липофилни: мразят водата, обичат мазните вещества.
Така че, когато накапете етерично масло във вода – независимо дали става въпрос за ваната или в напитката си – не правите нищо ефективно. Етеричните масла остават да плуват по повърхността. И тъй като те не се разтварят във водата, когато се потопите във ваната или изпиете чашата с вода, вие влизате в контакт с неразредено етерично масло с неговата пълна сила (чисто). И рискът от потенциални реакции е значително увеличен.

Може да кажете „Аз добавям етерични масла към напитките си всеки ден и съм добре!“

Префразирайте това! В момента сте добре! Забавното при нежеланите реакции на етеричните масла, причинени от неправилна употреба, е, че те обикновено са кумулативни. Така че, макар да мислите, че сте добре, защото сте го правили толкова дълго време, през цялото това време, всъщност много вероятно сте подготвили организма си за реакция, която неизменно ще се прояви. Не можем да кажем колко лошо ще бъде. Не можем да кажем кога ще се случи. Но употребата на етерични масла с години сочи, че опитни потребители развиват внезапна чувствителност и алергични реакции, понякога ДЕСЕТЛЕТИЯ след като са се запознали с маслата.

Това е като пушенето. Вие сте „добре“ и изведнъж имате рак на белия дроб след 50 годишен навик.

Често щетите настъпват невиждано.

Понякога едни хора развиват реакция много по-бързо от други.

Разреждайте вашите етерични масла преди контакт с кожата ви. Различните масла имат различни препоръчителни проценти на разреждане и никога, ама никога не пийте етерични масла, защото някой ви е казал, че той пие! 

Не забравяйте максимата: Приятелите не препоръчват на приятелите си да пият етерични масла!

 

Превод на статия на The Aromapologist

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *