Количка
Защо да не използваме етеричните масла неразредени?

Защо да не използваме етеричните масла неразредени?

Защо да не използваме етеричните масла неразредени(чисти)?

В някакъв момент от използването на етерични масла вероятно сте се чудили дали не можете да прилагате етеричните масла неразредени. Някои от вас вероятно са приели този риск и просто са го направили. И много от вас вероятно са чували приятел или любим човек да казва, че е било напълно безопасно, стига маслата, които използвате, да са 100% чисти. Е, ние публикуваме тази статия, за да ви кажем, че прилагането на етерични масла в неразредено състояние („чисти“) е не само неправилно, но всъщност може да навреди на вашата кожа и на вашето здраве.

Мит: Ако вашите масла са 100% чисти, те са напълно безопасни!

Това е често срещано погрешно схващане, което се шири в света на ароматерапията. За да използвате етеричните масла безопасно и ефективно, важно е да разберете, че това дори не е близо до истината. Напротив, защото етеричните ви масла са 100% чисти и естествени, те не са напълно безопасни за употреба в неразредено състояние. Етеричните масла са силно концентрирани летливи масла, открити и извлечени от растенията. Тези летливи масла са съставени от стотици, ако не и хиляди, различни химични съединения, които съставляват етеричното масло. Именно тези различни химични съединения придават на етеричните масла техните „магически сили“, но и това, което ги прави потенциално опасни. Не се притеснявайте, ще се върнем тук.

Защо да не използваме етеричните масла неразредени?

Някои масла са горещи, докато други са студени

Важно е да запомните, че не всички масла са еднакви. Някои от вашите масла всъщност могат да нанесат сериозни вреди. Например, етеричното масло от Канела е много горещо масло с много минимален процент на разреждане. Минимален процент на разреждане ще рече допустим процент на разреждане. Разреждане по-високо от това може да причини значително дразнене и изгаряне на кожата. Също така може да раздразни лигавиците и дихателните пътища. Когато се разреди и се нанесе върху кожата, ще забележите, че канелата, заедно с други горещи масла като риган, осигурява затоплящ ефект. Когато се прилагат неразредени, тези затоплящи ефекти могат да станат много горещи, а не топли, което може да доведе до изгаряния на кожата или дори сенсибилизация.

Докато някои масла са горещи, има няколко масла, които охлаждат. Ментата например има много високо съдържание на ментол, което й придава охлаждащ ефект, когато се прилага локално или дори когато се вдишва. Този охлаждащ ефект прави етеричното масло от мента чудесно за облекчаване на  дискомфорт на кoжата. Но използването му неразреденo може да бъде твърде охлаждащо и изключително неприятно. Подобно на Kанелата, маслото  от Мента също може да доведе до сенсибилизация и изгаряне, особено когато се прилага върху голяма част от тялото (поради което и ментата не трябва да се използва във вана).

Защо да не използваме етеричните масла неразредени?

Използването на чисти масла увеличава вероятността от сенсибилизация

Вече го споменахме, но сега е моментът да поговорим малко за сенсибилизацията. Сенсибилизацията, известна също като алергичен контактен дерматит (ACD), е алергичен имунен отговор от организма. Този имунен отговор по същество е алергична реакция, при която тялото ви казва, че нещо не наред. Вашето тяло започва да се бори с това, което смята за проблем. Тези реакции често се появяват на мястото на приложение, но не и винаги. Може да се появи и на други места на тялото. Например, ако нанесете етерично масло върху ръката, реакцията може да възникне върху гърдите, крака или почти навсякъде другаде по тялото. Някои често срещани признаци на сенсибилизация включват сърбеж по кожата, неравен обрив, задух и стягане в гърдите. Прилагайки етерични масла, неразредени върху кожата с течение на времето, тялото ви може да започне да предизвиква имунен отговор, който може да доведе до сенсибилизация. Когато разреждате етеричните си масла, вие намалявате вероятността това да се случи. Това е важно да запомните, когато избирате дали да разреждате или не, или кое разреждане сте избрали да използвате. Колкото по-малко базово масло използвате в сравнение с етерични масла, толкова по-вероятно е да станете чувствителни към етеричните масла. Колкото повече базово масло използвате в съотношение с етерични масла, толкова по-малко вероятно е да реагирате на тях. Като цяло препоръчваме да се придържате към 1-2% разреждане. Някои масла, както посочихме по- горе, изискват много ниско разреждане. Винаги обръщайте внимание на препоръките за разреждане, изобразени на бутилките или на страниците на продуктите, за да избегнете излишни рискове.

Защо да не използваме етеричните масла неразредени?

Някои етерични масла са фототоксични

Фототоксичен? Какво означава това? Терминът „фототоксичен“ или „фототоксичност“ просто означава, че има специфични етерични масла, които могат да причинят доста значителни щети, когато ги втриете в кожата си и се изложите на слънце. Ефектите от фототоксичните масла включват силно изгаряне, образуване на мехури и обезцветяване на кожата. Въпреки че фототоксичността не трябва да се приема с лека ръка, това не е нещо, за което да се стресирате, когато следвате правилните препоръки за разреждане. Два примера за силно фототоксични масла са студено пресованият Лимон и студено пресованият Лайм. За да се избегне реакция от слънцето, Лимонът трябва да се разрежда до 2% или по-малко, а Лаймът трябва да се разрежда до 0.7%. Важно е да запомните, че фототоксичните реакции могат да възникнат до 18 часа след нанасяне на маслото върху кожата и излагане на ултравиолетова светлина. Така че дори реакцията да не е мигновена, не се успокоявайте- реакция все пак може да има. Чудесен вариант за избягване на фототоксичната реакция като цяло е използването на личен инхалер.

Защо да не използваме етеричните масла неразредени?

Прилагането на неразредени етерични масла е неразумно

Етеричните масла са мощни, те имат потенциала и способността да променят живота ни към по-добро. Те могат да помогнат за насърчаване и приповдигане на настроението, да успокоят бушуващите емоции, да успокоят раздразнената кожа и много други. И те имат тази способност, дори когато са разредени. Според Андреа Буже е необходимо всяко венчелистче от близо 30-50 рози, за да се получи ЕДНА капка етерично масло от роза. Отнема приблизително 3 килограма лавандулови пъпки, за да се произведе бутилка етерично масло от лавандула от 15 мл. Когато поставите всичко това в перспектива, прилагането на етерични масла в неразредено състояние не е икономично и определено не е разумно.

Защо да не използваме етеричните масла неразредени?

Как да разреждаме етеричните масла?

Винаги разреждайте етеричните масла по препоръка на произведителя

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *