Количка
Как да заместваме етерични масла

Как да заместваме етерични масла

Как да заместваме етерични масла

На всички нас се е случвало! Харесваме си рецепта за дифузер или за масажна смес, но нямаме всички етерични масла, които са включени. Така че трябва да изберем масло сред наличните, което да замести липсващите. Но как?

Заместването, макар и плашещо в началото, не е толкова сложно, колкото си мислите. Не е необходимо да имате диплома по ароматерапия или задълбочено обучение по етерични масла, за да намерите правилното масло, което да използвате. Винаги можете да се свържете с нас с всякакви въпроси!

За Ваше улеснение създадохме удивителен инструмент, който ще ви помогне да се чувствате уверени в заместването на маслата, когато изпълнявате рецепра „Направи си сам“. Като задавате правилните въпроси, можете да бъдете професионалист с маслата, които имате под ръка.

 

Как да заместваме етерични масла

Но първо, защо не трябва да замествате едно етерично масло с друго

Преди да стигнем до важната част на тази статия, трябва да отбележим и това как да не заместваме маслата в рецептите. Винаги, когато някой създаде рецепта с етерични масла, независимо дали за терапевтични или ароматни цели, маслата се избират по някаква причина. Не съществуват две масла, които да миришат идентично и имат еднакъв химичен състав. Така че, когато променяте рецепта, вие променяте крайния резултат. Това не означава, че няма да работи или да мирише добре, но няма да е същото. Преди да се втурнете да намерите масло, което да използвате, вместо това, което нямате, просто отделете малко време, за да сте сигурни, че промяната на рецептата няма да промени целта на тази рецепта.

Няма две еднакви масла

Когато замествате, важно е да запомните, че няма две масла, които да са еднакви. Не казвам това, за да ви плаша, а само за да ви напомня, че има неща, които трябва да имате предвид, докато го правите. Ето какво  трябва да имате предвид, докато избирате масло от колекцията си, което да използвате.

Как да заместваме етерични масла

Безопасно ли е за деца, бременни жени, кърмачки и домашни любимци

Това наистина има значение само ако използвате рецептите върху или около деца, бременни или кърмещи жени или домашни любимци. При заместване на едно етерично масло с друго е важно да се съобразите дали нивата на разреждане са същите, подходящи ли са тези масла за човека, който ще ги зползва? Един от най-лесните начини за заместване е използването на различен сорт от едно и също масло. Но те не винаги ще имат еднакви препоръки за разреждане за локално приложение. Например Лимонът, добит чрез парна дестилация може безопасно да се използва локално, когато се разрежда до 2-4%, докато обикновеният Лимон може да се използва само при 0,7% разреждане. Друг пример е Мащерка хемотип Тимол, която може да се разрежда до 1,4% и Мащерка Линалоол, която може да се разрежда до 4,5%. Не забравяйте да проверите двукратно етикетите, за да се уверите, че всички масла, които използвате, имат сходни препоръки за разреждане. Ако разреждането не съвпада, можете да регулирате броя на капките, използвани в рецептата. 

Как да заместваме етерични масла

Връхна, средна или базова нотка е това масло?

Ако искате да приготвите ароматна смес, специфичното тук е, че има връхни, средни и базови нотки. Ако трябва да използвате различно етерично масло, опитайте да изберете такова, което попада в същата група. Това трябва да е доста лесно, тъй като подобни масла обикновено се групират заедно. Например, повечето цитрусови масла са върхови нотки. Те често са първото, което улавяме в комбинацията, и обикновено са първите, които се изпаряват. Средните нотки помагат за специфичност на средата и пълнота на сместа. Базовите нотки, често дървесни или смолисти масла, осигуряват основа за сместа и ще се задържат най-дълго. 

Как да заместваме етеричните масла

И ето ни! Въоръжени с някои полезни диаграми и информация за Вашите масла, можете да следвате тази диаграма, за да намерите правилното масло, което да използвате. Имайте предвид, че може дори да не намерите подходящо масло, с което да заместите, но това не е проблем! Много рецепти все още работят, ако не използвате едно от маслата. Можете или да увеличите капките на другите масла, за да компенсирате разликата, или да го оставите изобщо. Само не забравяйте да обърнете внимание на степента на разреждане. Но преди всичко, не позволявайте на факта, че не разполагате с всяко масло, да ви попречи да се наслаждавате на тези, които имате.

Как да заместваме етерични масла

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *