Количка
Етерични масла при синузит

Етерични масла при синузит

СИНУЗИТ
В тази кратка статия ще Ви запознаем как да се справите с неприятните симптоми на синузит с помощта на етеричните масла.
Синусите са кухини в костите на лицето и черепа, които са покрити с лигавична мембрана, подобна на тази в носа. Отворите от носа към синусите са много тесни и бързо се задръстват, когато лигавичната мембрана на носа се подуе при настинка, сенна хрема или ринит, което причинява инфекция в синусите. Класическите признаци на синузит включват болка и чувствителност в главата, носа и челото, често придружени от гъст назален секрет. При остри пристъпи болката може да бъде остра, пулсираща, болният да се чувства много неразположен и да има висока температура.
Ароматерапията се справя чудесно с неприятните симптоми на синузит чрез инхалация, дифузия или масаж с етерични масла.
Подходящи етерични масла при синузит- бор, босилек, евкалипт, лавандула, лимон, мащерка, мента, розмарин, чаено дърво
Подходящи базови масла при синузит- сладък бадем, жижоба, кокос.
Синузитът може много бързо и успешно да се повлияе с две лесни стъпки- втриване на масажни масла и инхалации(парни).
МАСАЖНИ МАСЛА
Смесете съставките и разбъркайте добре. Масажирайте нежно сместа около носа, бузите, челото, зад ушите, шията и тила. Нанасяйте поне два пъти на ден. Ето примерни рецепти:
Бленд 1:
3сл сладък бадем
Бленд 2:
3сл жожоба
3к Розмарин
Бор
Бленд 3:
3сл кокосово масло
5к Евкалипт
4к Мента
ИНХАЛАЦИИ
Пригответе купа с вряла вода и добавете етеричнита масла. Покрийте главата си с кърпа и вдишайте, докато маслата спрат да се изпаряват. Повтаряйте поне 2 пъти на ден и при необходимост. Ето и примерни рецепри за инхалация:
Бленд 1:
3к Лавандула
2к Мента
Бленд 2:
4к Евкалипт
1к Бор
Ароматерапевтите на Plant Therapy са създали Бленд Дихателна помощ(Respir Aid). Той може да се използва както при хрема и кашлица, така и при синузит. Съдържа етерични масла от Евкалипт, Бор, Мента, Лавандула, Смърч, Кипарис, Майорана и облекчава болкта и тежестта в главата като прочиства синусите.
Винаги правете тест за чувствителност преди да използвате дадено етерично масло за първи път. Тези рецепти не са подходящи за деца под 10 години, за бременни жени и кърмачки. Ако имате хронично заболяване, се консултирайте с Вашия ароматерапевт преди да използвате етерични масла.
Литература: Бет Джоунс- 600 ароматерапевтични рецепти

One comment

  1. Христо Филев

    Благодаря за полезната информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *