Количка
Етерични масла и кърлежи

Етерични масла и кърлежи

От Сю Пейс

Исторически погледнато кърлежите са били малко досадно явление и нещо като „професионална опасност“ за любителите на природата. Поради експоненциалния растеж на броя на случаите на лаймска болест през последните години ухапванията от кърлежи стават по-голям източник на страх.

Кърлежите са насекоми от семейство Ixodidae и са класифицирани като паразитни акари. Докато в целия свят са идентифицирани повече от осемстотин вида кърлежи, известно е, че около петнадесет причиняват болести при хората. В началото на жизнения си цикъл кърлежите не носят патогени (с възможно изключение на Borrelia miyamoti). Първо трябва да ухапят заразено животно (обикновено гризач) и болестотворните организми, живеещи вътре в гризачите, се прехвърлят към кърлежа по време на хранене.

Бактериите, вирусите и микроскопичните протозои са причинители на болести, пренасяни от кърлежи. Някои от петнадесетте идентифицирани синдрома, причинени от заразени кърлежи, са лаймска болест, ерлихиоза, петниста треска в Скалистите планини и анаплазмоза, които са причинени от бактерии, болест на Powassan, резултат от инфекция от арбовирус и бабезиоза, причинена от микроскопичен паразит, който заразява червените кръвни клетки на гостоприемника.

Обхватът на тази статия не позволява задълбочено обсъждане на болести, пренасяни от кърлежи, различни от Лаймска болест, но повече информация за тях е предоставена в карето. Следващата графика от САЩ от Центровете за контрол на заболяванията е отлично обобщение на видовете кърлежи, за които е известно, че са преносители на болести. Той показва размера на техния жизнен цикъл спрямо американска монета от десет цента.

Етерични масла и кърлежи

В тази статия няма да наблягаме на болестите, които се предават от кърлежи, а ще насочим вниманието си към кърлежите, ухапванията от кърлежи и как да се предпазим от тях с помощта на етерични масла.

Как човек „се сдобива“ с лаймска болест?
Лаймската болест се предава чрез ухапване от заразена нимфа на кърлежи от еленски кърлеж. На снимката, увеличени на върха на човешкия пръст, нимфите са по-малки от сусамовото семе и тяхната захапка е практически безболезнена. Тези фактори допринасят за способността на кърлежите да се привързва към гостоприемник, без практически да бъдат усетени, и след това да започнат да се хранят.

Етерични масла и кърлежи

Как хапе кърлеж?
„Частите на устата“ на кърлежа изглеждат като нещо извън научно-фантастичен филм! На това изображение три отделни структури работят заедно, за да позволят на кърлежа да захапе и да се закотви в кожата. Два придатъка, наречени хелицери (с етикет „cd“), имат телескопични бодли, които им позволяват да проникнат във външния епидермис. Веднъж прикрепени, върховете на хелицерите се огъват странично при движение от типа „гръден удар“, позволявайки на още по-острия хипостом (с надпис „hy“) да се движи между тях и да се забива по-дълбоко в дермата. След това кърлежът започва да се храни, изсмуквайки кръвта на гостоприемника през канал, разположен между структурите.

Етерични масла и кърлежи

Ето анимация на процеса на прикачване:

Етерични масла и кърлежи

Ако вече кърлежът се е забил, не използвайте неизитани рецепти като горене, поливане с ацитон и накапване с етерично масло от Мента. Тези действия ще „притиснат“ кърлежа да повърне в раната. Етеричното масло от Мента също не е най- подходящото масло за този случай.

Какво да направя, ако ме ухапе кърлеж?
Първо, не се паникьосвайте! Посетете най- близкия медицински център и се доверете на лекарите- те знаят как правилно да се извади кърлеж, без да отчупват тялото му или да го притискат. Също така лекарите знаят какво лечение да приложат, когато идентифицират вида на кърлежа.

Етерични масла и кърлежи

 

Превенция
Медицинските специалисти са единодушни, че предотвратяването на ухапвания от кърлежи на първо място е от ключово значение. Изборът на светли и цветни дрехи преди екскурзии на открито улеснява откриването на кърлежи още преди да се впият в кожата. Препоръчва се също да носите ризи и панталони с дълги ръкави и да прибирате панталоните в чорапи, така че голата кожа да не се излага. Но ако сте облечени по този начин, лесно можете да прегреете в горещо време.

Има обещаващи изследвания, които сочат, че използването на етерични масла и билкови препарати като репеленти срещу кърлежи защитават от ухапване.

Ефективният репелент срещу кърлежи ще има както високо летливи съставки за незабавно въздействие, така и ниско летливи съставки за дълготрайна ефикасност. Какво означава това? Това означава, че при направата на репелент ще изберем етерични масла, които са с различна летливост- някои ще се изпаряват бързо и ще предпазват от ухапване веднага след като се напръскаме с тях. Вторите ще бъдат с по- ниска летливост и ще се изпаряват по- бавно, което ще удължи времето на защита от ухапвания от кърлеж. Третият избор на масло ще бъде за такива, които се изпаряват много бавно и осигуряват защита след определено време.

Едно изпитано и етерично масло с висока летливост е Гераниум и ние знаем, че както маслото, така и неговите основни съставки, гераниол и цитронелол, отблъскват кърлежите. Палмароза (Cymbopogon martini), която е с високо съдържание на гераниол, също е  ефективна.

Две чудесни възможности за репеленти срещу кърлежи със средна летливост са етеричното масло от Амирис (Amyris balsamifera) и Кипарис , тъй като съставните му части са били тествани задълбочено за репелент срещу кърлежи. Алтернативно и по-лесно за намиране етерично масло би било Ветивер

А ето и примерна рецепта против кърлежи

Етерични масла и кърлежи

Plant Therapy има разработен продукт от Робътр Тисеран- Детски Бленд Защита от Насекоми (Shield me) , който отговаря на тези критерии и съдържа етерични масла с различна летливост. В състава му са включении етерични масла от Цитронела, Розов грейпфрут, Гераниум, Розалина и Пачули. Формулиран, за да предпази вас и вашите деца от ухапване от комари и кърлежи като едновременно е напълно натурален и нежен за детската кожа.

 

Литература: Това е преведена статия на Института Тисеран. Голяма част от материала не е включен, защото не отговаря на целите на нашия блог.

 

 

 

4 comments

 1. Христо Филев

  Благодаря на екипа на Home Aromatherapy. Много информативна статия.

  1. Home Aromatherapy

   Благодаря за доверието! Радваме се, че сме полезни.

 2. Райка Ангелова

  С моето семейство използваме детския бленда Shield me, и смея да твърдя, че сме доволни! Ухае много свежо. А в горещите летни дни дори разхлажда. Използваме шишенца с дестилирана вода, базово масло и бленда. Благодаря на екипа на Home aromatherapy! ❤️

  1. Home Aromatherapy

   Благодарим за доверието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *