Количка
6 важни стъпки за съхранение на етеричните масла

6 важни стъпки за съхранение на етеричните масла

Маслата на Plant Therapy са изключително потентни, но за да запазим качествата им е важно да обърнем внимание на няколко основни съвета.
 
Етеричните масла трябва да се съхраняват в стъклени, за предпочитане амбър (кехлибарени) съдове – шишета или бурканчета.
Дори когато приготвяте етерични смеси или емулсии, използвайте стъклени съдове и избягвайте пластмасовите. Етеричните масла имат способността да разграждат петрохимикалите в пластмасата, което може да доведе до преминаването на канцерогенни и други опасни вещества в домашно приготваните ви смеси. По сходни причини е добре да избягвате и употребата на съдове от алуминий или неръждаема стомана, тъй като етеричните масла може да причинят изтичане на съдържащите се в тях тежки метали във вашите блендове.
Единствените продукти, при които съхраняването в стъклени съдове би било непрактично, са тези, които използвате в банята. Тъй като подът и дъното на ваната често са хлъзгави и лесно може да се подхлъзнете и да изпуснете някое шише. Ако се притеснявате, че това може да се случи, съхранявайте шампоаните, балсамите и душ геловете, които сами сте си приготвили, в шишета от пластмаса РЕТ /Полиетилен Терефталат/, която не съдържа хормонални дисруптори, като бисфенол А и са лесна за рециклиране.
Другото основно правило, което би следвало да спазвате, е да съхранявате етеричните масла и продуктите със съдържание на етерични масла на температура до 26 градуса и да не ги излагате на пряка слънчева светлина. За предпочитане е да съхранявате шишенцата в кутия или шкаф на тъмно.
Съхранявайте етеричните масла на място недостъпно за деца и домашни любимци. Поглъщането им може да има сериозни последствия за здравето на децата ви, както за вас или домашните ви любимци.
Етеричните масла не „обичат“ честа смяна на температурни крайности. Все пак, в случай, че еднократно забравите етеричното си масло в колата и то се нагрее, това не го прави неефективно и можете да продължите да го използвате.
Имайте предвид, че етеричните масла са лесно запалими, което изисква да бъдат съхранявани далеч от пламък, фурни, котлони.
Етеричните масла са силно летливи, което означава, че изложени на въздух се изпаряват бързо. Това води до по-бързото им окисляване. Затова след отваряне на шишето затваряйте плътно след употреба.
  Нека обобщим- кислородът, топлината и светлината- това са трите фактора, които влияят върху качеството и срока на годност на вашите етерични масла. Всеки от вас, който е използвал етерични масла на различни производители, може да направи разликата между качеството им и тяхното действие. Маслата на Plant Therapy са изключително ефективни, чисти и потентни. Нека запазим свойствата им за дълъг период от време, като спазваме тези лесни указания за съхранение.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *