Количка
Безопасно ли е използването на етерични масла през бременността?

Безопасно ли е използването на етерични масла през бременността?

През бременността нашите лекари често ни задават въпроси като: С какво се храниш? , Пушиш ли? , Кафе пиеш ли? Това е така, защото растящото ни бебче получава хранителни вещества чрез нас. В зависимост от това дали се храним правилно, дали правим упражнения или приемаме кофеин- това може да се отрази на развиващото се мъниче. Много от веществата, които консумираме, имат потенциала да преминат през плацентата.
Плацентата насърчава селективен транспорт на хранителни вещества и отпадни продукти между майката и плода.
ЗАПОМНЕТЕ ТОВА
„Етеричните масла по своята същност, като органични вещества, ще преминат през плацентарната бариера и ще имат потенциал да повлияят на плода.“

Имайки това предвид, когато избирате да използвате етерични масла през първия триместър, препоръчваме много ограничена употреба. Това е така, защото в нашите тела се случват толкова много промени. Като цяло не препоръчваме активна или ежедневна употреба на етерични масла през първия триместър и може би е най-добре да се избягва употребата като цяло през това време. Въпреки това, за да подпомогнете гаденето, може да помислите за добавяне на капка сладка мента към памучен тампон и внимателно вдишване за облекчаване на някои от тези симптоми.

След първия триместър има някои допълнителни променливи, които трябва да се вземат предвид.

Първо нека обсъдим начините на употреба, тъй като всички знаем, че има няколко различни метода за използване на етерични масла. Чрез локално приложение само малко количество масло действително ще достигне кръвта ви и скоростта на усвояване е бавна. Чрез дифузия ще получите малка, но продължителна доза етерични масла чрез вдишване. Вдишването с пара предлага висока, но много кратка доза етерични масла. И накрая, когато използваме личен инхалер за ароматерапия, получаваме доза, която не е толкова силна, колкото вдишването с пара, но по-силна от дифузията.

Докато обмисляме начините на употреба, ние също трябва да се замислим колко често използваме етерични масла. Може би сте чували да казваме с етерични масла „по-малко е повече.“ Това е особено вярно, когато използвате етерични масла по време на бременност. Колкото повече решите да използвате етерични масла, толкова повече ще ги абсорбирате, което може да премине през плацентата. Най-добре е да ограничите употребата на етерични масла до облекчаване на симптоми като умора, гадене, стрии, хемороиди, отекли крака или случайно напрежение в главата. Като ограничите употребата им, все още можете да получавате прекрасните ползи от етеричните масла, без да застрашавате себе си или растящото си бебе.

Следващото нещо, което трябва да имате предвид, е процентът на безопасно разреждане.

„Препоръчителното разреждане е 1% или по-малко, за всички приложения на кожата … За вана трябва да добавяте не повече от 4 капки етерично масло.

Последният и най-важен фактор, който трябва да вземете предвид, са етеричните масла, които използвате в смесите си. Трябва да помним, че „Някои етерични масла са противопоказани поради естеството на техните химични компоненти, които могат да бъдат твърде силни (и ненужни) за [бременност].“


Pregnancy&NursingSafeChart – разгледайте тук кои масла и блендове са подходящи по време на бременност
Много е важно да използвате само етерични масла, които са безопасни по време на бременност. Тук нашият списък с масла за бременност и кърмене ще бъде много полезен. Този списък е създаден от нашия екип от сертифицирани ароматерапевти и е одобрен от световноизвестния експерт по безопасност на етеричните масла, Робърт Тисеранд.
Има и променливи, които трябва да се вземат предвид при кърмене.


Ще обсъдим задълбочено в Безопасност при бременност и кърмене – Част 2.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *