Количка
Ползите на етеричното масло от Сладък портокал

Ползите на етеричното масло от Сладък портокал

Със своята гъвкавост, достъпност и чудесен приповдигащ аромат, етеричното масло от Сладък портокал е едно от най-популярните етерични масла в ароматерапията. Ароматът му е весел и помага да се подобри ароматът на застояла или опушена стая. Маслото от Портокал се превърна в популярна съставка в широк асортимент от натурални (и някои не толкова естествени) домакински почистващи продукти. Често добавям няколко капки, когато почиствам пода, но винаги препоръчвам да бъдете внимателни, когато пробвате етерични масла върху повърхности за първи път- за начало използвайте само няколко капки.

За разлика от повечето етерични масла, които се извличат чрез парна дестилация, портокаловото масло се извличат чрез студено пресоване на корите на портокала. Не е невъзможно да попаднете на  масло, което е добито чрез парна дестилация , но това е рядкост. Когато белилите портокал, забелязвали ли сте  мъничките капчици, пръскащи се от кората , които разпръскват портокалов аромат? Това, което забелязвате, е етеричното масло, което се съдържа в кората. Следващият път, когато обелите портокал (или друг цитрусов плод), опитайте да натиснете част от кората между пръстите си и трябва да можете да усетите силния аромат на етеричното масло, излизащо от кората.

Етеричното масло от Сладък портокал се добива чрез студено пресоване на кори на растението Citrus sinensis. Растението произхожда от Италия и Мексико и има свеж цитрусов, сладък аромат. Спада към групата на Терпениете, на които дължи и своите свойства на антидепресант, известно със своето антисептично, газогонно, очистително, подпомагащо храносмилането и противувирусно действие.

Маслото от Сладък портокал действа балансиращо при лошо храносмилане, особено на нервна почва. Има способността да стимулира апетите, има нормализиращ ефект върху дебелото черво както при запек, така и при хронична диария. Прилага се при гингвинит под формата на вода за уста.

Етеричното масло от Сладък портокал е подходящо за всеки вид кожа- увеличава еластичността на кожата. Добре е да се избягва нанасянето му върху околоочния контур.

Маслото от Портокал повдига духа и настроеноето като едновременно успокоява. Подходящо е както за фокус, освежаване и подобряване на настроението като носи радост, така и за отпускане вечер преди сън.

Използвайте при простуда и грип или когато сте под стрес- и в двата случая маслото от Портокал ще бъде правилният избор.

Тук можете да видите нашето етерично масло от Сладък портокал на Plant Therapy!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *