Количка
Етерични масла и котки

Етерични масла и котки

Ако сте любител на етеричните масла и отглеждате котка, ще се обзаложим, че обичате и двете! Но може би вашата котка не е привърженик на етеричите масла като вас. Всъщност има доста голям шанс котката ви да има непоносимост към етеричните масла и това има логично обяснение.

Етерични масла и котки

Безопасни ли са етеричните масла за вашата котка?

Шегата настрана, това е изключително важна тема, ако и вие сте от късметлиите, които отглеждат котка. Котките и етеричните масла са потенциално токсична комбинация. Правенето на нещо толкова привидно невинно, колкото дифузирането на мента, за да освежите въздуха, може да разболее вашият четириног приятел

Този блог има за цел да образова и посъветва отговорно и внимателно използване на вашите ароматерапевтични продукти в дом, обитаван от вашите скъпоценни котки.

Как влияят етеричните масла върху здравето на вашата котка?

Етерични масла и котки

Котките имат уникални тела, които не могат лесно да бъдат сравнени с други бозайници. По-специално, те нямат чернодробен ензим, наречен глюкуронил трансфераза. Поради това котките не са в състояние да елиминират съединенията чрез чернодробна глюкуронизация, както повечето други бозайници. И така, какво означава всичко това? Накратко това означава, че липсата на този важен механизъм за детоксикация води до по-бавно елиминиране на някои съединения – ако изобщо е възможно тяхното елиминиране или отделяне. Без необходимите ензими за разграждане на определени вещества и ефективното им отделяне, в крайна сметка това води до натрупване на токсини в телата им.

Котките са най-чувствителни към определени групи етерично-маслени съединения. Това включва феноли и други съединения, съдържащи бензенови пръстени, които откриваме в етеричните масла на Гаултерия(Wintergreen), Копър, Мента, Чаено дърво, Евкалипт и Майорана (за да назовем само няколко!). Те също са изключително чувствителни към кетони, като Розмарин, Сладка мента, Салвия(градински чай). И за разлика от много други бозайници, котките са чувствителни към монотерпенови въглеводороди (терпени), като пинен и лимонен. Това означава, че както цитрусовите, така и иглолистните етерични масла не трябва да се дифузират в присъствието на котки.

Не само рискуваме да отравим котките с етерични масла, тъй като токсините се натрупват в тялото им, но просто вдишването на силния аромат на етерични масла може да доведе до това някои котки да страдат от сълзене в носа или очите, парене в гърлото, гадене и затруднено дишане.

Различните методи на ароматерапия влияят по различен начин на вашето коте!

Етерични масла и котки

Като собственик на котка, трябва да бъдете предпазливи, като използвате етерични масла в дома си. Активната и пасивна дифузия може да доведе до дразнене на дихателните пътища и натрупване на токсини. Въпреки че малките капчици, идващи от вашия дифузер, може да изглеждат малки и безвредни, те представляват голям риск за здравето на котките. Деликатната и тънка кожа на котката бързо абсорбира  молекулите на етеричните масла, които черният им дроб след това ще се опита да метаболизира. Молекулите също могат да се събират върху козината на котката, което води до поглъщане, когато котката ви започне да се грижи за себе си. Локалното нанасяне на етерични масла върху котка, независимо дали са разредени или чисти, може да доведе до спешни състояния за здравето, от които вашият приятел може да не успее да се възстанови напълно.

Безопасни съвети за използване на вашите етерични масла, ако имате котка

Етерични масла и котки

И така, котката напълно ли изключва използването на етерични масла в дома ви? Абсолютно не, ако не използвате етерични масла върху вашите котки, т.е. следвайте тези прости съвети, за да се наслаждавате на маслата си, като същевременно се грижите вашето коте да е в безопасност!

  • Когато дифузирате етерични масла, оставете вратата на стаята отворена, за да може котето ви да излезе от стаята, ако пожелае
  • Съхранявайте своите етерични масла някъде, където котката ви не може да ги достигне, за да предотвратите случайния контакт и / или поглъщането.
  • Ако локално прилагате разредени масла върху себе си, избягвайте котката си за поне час. Не ги галете и не ги оставяйте да ви ближат
  • Измийте ръцете си след като пипате масла
  • Когато използвате етерични масла в почистващи продукти, не позволявайте на котката ви да ходи по тези повърхности, докато етеричните масла не се изпарят. Абсорбцията чрез лапи или поглъщането по време на котешкия тоалет ще увеличи шанса на котката ви за отравяне.

Следването на тези предложения ще ви помогне да намалите контакта на котката с етерични масла и следователно да намалите вероятността от натрупване на токсини в тялото й. И въпреки това ще можете да използвате така любимите етерични масла у дома!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *