Количка
Какво е дифузер за етерични масла и как се използва

Какво е дифузер за етерични масла и как се използва

Разнообразието от дифузери, които предлагаме, можете да разгледате тук!

Дифузерът е чудесен и лесен начин да се насладите на прекрасните аромати и предимства на вашите етерични масла. Ако сте начинаещ, който не е съвсем сигурен за най-добрия начин как да използвате вашия дифузер или дори как работи, в тази статия ние ще разгадаем всички тънкости. По този начин можете да извлечете максимума от дифузирането на етерични масла и да поддържате дифузера си да работи като нов.

Какво е дифузер за етерични масла и как се използва

Как ароматите въздействат?

Вдишването на ароматните молекули може да подобри настроението и в някои отношения това е вид лечение. Ако сте напрегнати и се отпуснете под въздействието на етеричните масла- това със сигурност е терапевтичен ефект. Но етеричнита масла са способни на много повече.

Те са съставени от много на брой малки химични молекули. Смята се, че всяка една капка масло съдържа 40 милиона трилиона молекули (това е 19 нули!), Което се равнява на 40 000 молекули за всяка една клетка в човешкото ви тяло. Тези малки молекули придават на етеричните масла своя аромат. Има толкова много от тях, че когато отворите шишенцето, те буквално избухват от бутилката, разпръсват се в стаята и я изпълват със своя аромат.

Това качество на изпарението е това, което наричаме летливост.

Молекулите също са в състояние да проникнат в тялото през носа ви. Тук маслата срещат нерви, които изпращат съобщения до изключителен механизъм, наречен лимбична система. Тази част от мозъка контролира спомени, настроения, емоции, разпознаване и дори учене.
Мозъкът има много структури, които го предпазват от нараняване и замърсяване. Очевидното черепът е една от тях, но има още много, включително това, което се нарича Кръвна мозъчна бариера (BBB).
Кръвно мозъчната бариера прави точно това- предпазва мозъка от всякакви микроби или бактерии, циркулиращи в кръвта. Сега учените вярват, че вместо да сте като стена, да спрете всичко, през което преминавате, бариерата действа като сито или филтър.
Много малко неща са в състояние да преминат тази бариера. Молекулите трябва да са изключително мънички, за да го проникнат. Менингитните бактерии са в състояние да преминат, което го прави изключително плашещо състояние. Този мъничък диапазон от възможности е ужасяващ за учените, защото прави лечението на болести в мозъка изключително трудно.
За да премине през кръвно- мозъчната бариера, една молекула трябва да е неизменно малка, което разбира се е присъщо за етерични масла!
Изследванията показват, че определени части от етеричните масла са способни да преминат през тази бариера. Тези вълшебни масла идват от група, наречена Терпени.
Тук спадат Монотерпени, каквито са Черен пипер, Бергамот, Кипарис, Тамяните, Грейпфрут, Хвойна, Лимон, Нероли, Лаврово дърво, Портокал, Розмарин, Чаено дърво,Мащерките и Индийското орехче. Тези масла имат антивирусно, антибактериално, кортизоно подобно действие, те действат имуностимулиращо и ревитализиращо. Типично за тях е също, че дразнят кожата.
И Сесквитерпените- Вирджинския кедър, Джинджифил, Смирна, Пачули, Немка Лайка и Ветивер. Маслата в тази група имат силно изразено имуностимулиращо, противоалергично, антисептично и обезболяващо действие.
Какво е дифузер за етерични масла и как се използва

Как работи дифузерът?

Дифузерът е уред, който чрез ултразвук разбива капките етерично масло на малки частици и ги разпръсква из въздуха. Вдишани през носа, маслата попадат в мозъка, белите дробове, лимфната система и от там в кръвообращението. Така за 20 минути те достигат до всеки орган в нашето тяло, свършват си работата и след 4 часа се изчистват от организма чрез бъбреците, белите дробове и черния дроб.
Има няколко условия, на които да обърнете внимание, когато избирате своя дифузер:
  • той трябва да работи с вода
  • да изпарява маслата чрез ултразвук
  • контейнерът за вода да бъде от полипропилен, защото етеричните масла разтапят пластмасата, а това е много вредно.
  • трябва да съобразите големината на помещението, в което ще използвате вашия дифузер с обемът на контейнера за вода
  • добре е дифузерът да не бъде шумен, защото това може да попречи на вашия комфорт.
Дифузерите е добре да работят само с дестилирана вода, хлорта ги поврежда. Веднъж на 2-3 седмици се прави профилактика на дифузера.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *