Количка
10 начина да се насладите на комбинацията от етерични масла от Лавандула и Мента

10 начина да се насладите на комбинацията от етерични масла от Лавандула и Мента

Етеричните масла от Лавандула и Мента правят чудесно дуо! Тази синергична комбинация от етерични масла има толкова много приложения за нашето здраве. И двете масла са „MUST HAVE“ или т.нар. масла, които трябва да притежаваме. И двете са достъпни и полезни за първа помощ.

Етерично масло от Лавандула на Plant Therapy- вижте тук!

Етеричното масло от лавандула (Lavandula angustifolia) е кралицата на поддържащите масла. Толкова е подхранващо за кожата и успокояващо за нервната система. Ето някои акценти за това, за какво е полезна лавандулата:

Успокоява възпалението и болката
Помага при порязвания, изгаряния и ухапвания
Балансира емоциите
Предлага успокоение и сила
Помага за изчистване на инфекциите

Етерично масло от Мента- вижте тук!

Етеричното масло от мента (Mentha piperita) е свежо и проникващо масло, неговият ментов аромат наистина озарява деня. Ето някои акценти за това, за което ментата е полезна:

Помага за откашляне
Подпомага храносмилателната система
Насърчава циркулацията
Успокоява възпалените мускули и стави
Насърчава естествената енергия

Ето 10 мощни начина, чрез които обичам да използвам комбинацията от Лавандула и Мента в дома си:

1. Естествен освежител за въздух
Използвам равни части, обикновено 4 капки лавандула и 4 капки мента в моя ултразвуков дифузер и оставям да работи около 1 час, за да ме ободри и да освежи въздуха. Тази смес е подходяща и когато имате нужда от фокус и концентрация

2. Облекчаване на слънчево изгаряне
При слънчево изгаряне смесвам по 1 капка етерично масло от лавандула и мента с малко алое вера гел и го разтривам върху засегнатите области за охлаждане и облекчаване на кожата. Съхранявам алое вера гела си  в хладилника, така че да е студен, когато се прилага.

3. При ухапване от насекоми и комари смесвам по 5 капки Лавандула и Мента с малко базово масло и нанасям по засегнатата зона. Облекчението е мигновено!

4. Освежаваща вана за крака- смесвате по 2 капки Лавандула и Мента с една лъжичка базово масло и малко морска сол и добавяте към топла вода. Накиснете краката си за 15 минути и ще усетите причтно облекчение.

5. Помощ при главоболие- в 10мл. ролон бутилка добавете по 4 капки Лавандула и Мента и масажирайте слепоочието, челото, тила, зад ушите. Обикновено аз добавям и 2 капки тамян за по- добър ефект.

6. Храносмилателна подкрепа- и двете масла са чудесни при проблемно храносмилане(гадене, подуване, газове). За по- добър ефект можете да добавите и няколко капки етерично масло от Кардамон.

7. Подобряват настроението- Ароматните огърлици са чудесен начин да вдишвате целодневно аромата на тези две чудесни масла. По 1 капка Лавандула и Мента е достатъчно за деня. За по- осезаем сефект, добавете и 1 капка етерично масло от Портокал.

8. Облекчаване на болката- разредете по 5 капки Мента и Лавандула в 10мл. ролон бутилка и нанасяйте винаги, когато болката ви изненада- по стави, мускули, сухожилия.

9. Прочиства дишането- накапете по 6 капки Мента и Лавандула в персонален инхалер и вдишвайте всеки път, когато усетите, че носът ви е запушен. Приятният ментов аромат ще ви се отрази чудесно върху дишането.

10. При алергия и поддържане на здрави синуси- сложете по 2 капки Мента и Лавандула в дифузер и вдишвайте. Ако прекарвате повече време навън, накапете на памучен тампон по 5 капки Мента и Лавандула и сложете в персонален инхалер. Ако имате и Лимон, добавете няколко капки и от него.

Ако около вас има деца или ще прилагате някоя от тези рецепти при деца, заменете етеричното масло от лютива мента със сладка мента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *