Количка
Как ароматите на етеричните масла влияят на нашите способности и възприятия

Как ароматите на етеричните масла влияят на нашите способности и възприятия

Обонянието често се нарича „прозорец към мозъка“. По отношение на чувствителността, обонянието достига своя връх при човек на възраст около 20 години. От този момент то започва да намалява. Рядко обаче забелязваме този спад, въпреки че влошаването на зрението или слуха ни прави впечатление веднага.
Например причината да се наслаждаваме на вкуса на храната всъщност е в съчетанието на нейния вкус и аромат. Загубвайки обонянието си, губим удоволствието да се храним. Резултатът е нежелание за хранене, намаляване на имунните функции на организма, ускоряване на процеса на стареене. За да останете по-млади и здрави от истинската си възраст, винаги трябва съзнателно да възприемате всякакви аромати. Какво по-лесно от това, когато имате набор от етерични масла ?
Научете се да се наслаждавате на фино усъвършенстваното си обоняние.
Хората, които живеят сред природата, живеят по-дълго.
Когато мозъкът възприема приятни аромати, той предава сензорна информация в цялото тяло чрез нервната система. Тази информация има положителен ефект върху сърдечната дейност и кръвоносната система. Тези сигнали служат и за поддържане на хомеостазата, тъй като влияят положително на хормоналната и имунната система, които са тясно свързани с нервната система.
Как ароматите на етеричните масла влияят на нашите способности и възприятия
Приятните аромати намаляват стреса.
Научно доказано е, че приятните аромати имат положителен физиологичен и психологически ефект. Аромакологията е нова наука, която изучава физиологията на ароматите. Учени от щатски университет потвърдиха, че когато човек вдишва приятен цитрусов аромат, плътността на имуноглобулин А се увеличава в слюнката му. Обратно, в условия на стрес имуноглобулин А в слюнката се потиска.
Ароматите, които насърчават добрия сън, са познати още от древен Египет. Днес обществото е стресирано. Всяка година броят на хората, които се оплакват от безсъние поради стрес или несигурност, се увеличава. С някои аромати можете да получите добър и редовен сън. Това са Лавандула , Нероли, Лайка , Тамян .
Как ароматите на етеричните масла влияят на нашите способности и възприятия
Развитие на творчеството
Приятните аромати стимулират мозъка. Левият дял на мозък контролира речта и логическото мислене. Дясното полукълбо е известно като създател на образно мислене, както и на така наречените „импулси“ на вдъхновението. Професор от Медицинския университет в Токио открива, че приятните аромати стимулират притока на кръв към десния дял на мозък, което означава повишаване на активността на дясното полукълбо и, следователно, увеличаване на творческите способности на индивида.
Прилагането на етерични масла (масаж на лицето) може да намали стреса. Приятните докосвания на ръцете до лицето имат фантастичен релаксиращ ефект. Естетичният масаж има положителен ефект върху цялото тяло: открито е намаляване на сърдечната честота и количеството на стресовите хормони в слюнката и урината. Така се дава добро научно обяснение за релаксацията, която настъпва след масажа.
Как ароматите на етеричните масла влияят на нашите способности и възприятия
Ароматите могат да бъдат много полезни.
Японските психолози препоръчват насищането на въздуха в работните помещения с аромати на лимон , нероли и евкалипт. Те повишават ефективността и намаляват сънливостта. Много компютърни компании са въвели дифузиране на етерични масла за офиса, за да предпазят специалистите си от претоварване.
Съвременните изследвания показват, че ароматите могат да влияят върху  човешкото поведение и избори. Много мениджъри на компании разпръскват ароматни композиции през климатичната система, подтиквайки купувачите да купуват стоки с голям ентусиазъм, а офис служителите да работят енергично и да се забавляват.
Как ароматите на етеричните масла влияят на нашите способности и възприятия
Честотата на острите респираторни вирусни инфекции, когато се провеждат курсовете с ароматерапия през пролетта, есента и зимата, е 1,5-2,8 пъти по-малка.

One comment

  1. Христо Филев

    много информативно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *