Количка
Как маслата влияят на невротрансмитерите

Как маслата влияят на невротрансмитерите

Тъжно момиче на перваза на прозореца, гледащо през него. Усещането за тъга не е необичайно през зимните месеци. Класическото (зимно) сезонно афективно разстройство (SAD) е разстройство на настроението, което засяга хора с иначе нормално психично здраве. Симптомите включват затруднено събуждане сутрин, гадене, склонност към преспиване и преяждане, глад за въглехидрати, липса на енергия, затруднено концентриране или изпълнение на задачи, оттегляне от приятели, семейни и социални дейности и намалено сексуално желание. Въпреки че споделя много симптоми с клинична депресия, основният отличителен фактор на SAD е сезонният му характер. Да, зимата е зад гърба ни, но в тази статия ще разгледаме някои разстройства, типични за зимния период.
Невротрансмитери
Вероятно няма нито една причина за SAD, но учените са идентифицирали няколко физиологични особености: серотонин, мелатонин, допамин и норепинефрин. SAD е най-силно свързана с намалените нива на серотонин, важен невротрансмитер , за да се чувстваме добре- „feelgood“. Тъй като приемането на въглехидрати повишава нивата на серотонин, това може да обясни тенденцията към преяждане с въглехидратите. Въпреки това, дори при общата популация, направено при аутопсия изследване на хипоталамуса показва минимален серотонин през месеците декември и януари, което предполага, че това само по себе си не е достатъчно, за да причини SAD (Gupta 2013, Levitan 2007).Проучванията сочат, че изчерпването на допамина причинява временно влошаване на симптомите при пациенти със SAD. Допаминът е свързан с пътищата за възнаграждение в мозъка и може да бъде свързан с преяждане. Умората и летаргията при SAD са много вероятно свързани с ниски нива на допамин, а също и норепинефрин (Levitan 2007).Мелатонинът е хормон, произведен от епифизната жлеза, когато има много малко светлина и сигнализира на тялото ни да заспи. И ако решим да игнорираме тези сигнали (тъй като заспиването по време на шофиране или на среща например може да има негативни последици), нашите естествени ритми на съня могат да бъдат извадени от равновесие. Ние естествено произвеждаме повече мелатонин през зимните месеци.
Етерични масла и депресия
Изследванията върху депресията и обонянието показват, че клиничната депресия е свързана с намалена обонятелна чувствителност (Negoias et al 2010, Schablitzky and Pause 2014). Това обаче може да не се отнася за SAD, където изследователите откриват обратното – повишена обонятелна чувствителност, особено в дясната ноздра, което съответства на дясната страна на мозъка (Postolache et al 1999). Тази повишена чувствителност предполага, че хората с SAD могат да бъдат особено отзивчиви към ароматерапията.

Отдавна се твърди от ароматерапевтите, че етеричните масла могат да повлияят положително на настроението и сега научните изследвания предоставят значителни доказателства за такива ефекти, както и обяснения за това как действат. Вдишването е много ефективен начин на приложение за въздействие върху неврологичната функция, тъй като местата на рецепторите за миризма в носната ни кухина имат пряка връзка с мозъка чрез обонятелните крушки.В статия от 2013 г. изследователи от университета Ксиамен, Китай, коментират: „Повечето проучвания, както и клинично приложен опит, показват, че различни етерични масла, като лимон и http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23531112

Много изследвания са установили, че изпарените цитрусови масла са особено ефективни за подобряване на настроението. В едно, смес от бергамот , лимон (с преобладаващ лимон) бавно се изпарява през целия ден в продължение на две седмици и пациентите с депресия, изложени на този аромат, успяват да намалят дозата си на антидепресанти (Komori et al 1995) .

Маслата от бергамот и лимон са сред най-широко изследваните за положителни ефекти върху настроението. Изследванията на гризачи показват, че лимоновото масло е антидепресант (Komori et al 1995) и ободряващо действие (Komori et al 2006). Той също така намалява тревожността и повишава както серотонина, така и допамина (Komiya et al 2006), две неврохимикали, които често се намаляват при SAD. В допълнение към лимоновото масло, други етерични масла, които повлияват положително допамина и / или серотонина и също са антидепресанти, включват градински градински чай, атласко кедрово дърво, евкалиптови глобули и портокал (Costa et al 2013, Kako et al 2008, Martins et al 2015, Seol et al 2010).

Стимулиращи масла

Черен пипер

Черният пипер е единственото етерично масло, за което е доказано, че значително увеличава нивата на епинефрин при вдишване (Haze et al 2002) и така може да бъде полезно, когато летаргията е проблем, но може би не, ако тревожността е висока.

Грейпфрут

При здрави възрастни инхалаторното масло от грейпфрут стимулира и ободрява, увеличавайки активността на симпатиковата нервна система с 50% и причинявайки леко повишаване на температурата на кожата (Haze et al 2002). Вдишването на масло от грейпфрут леко повишава нивата на епинефрин и норепинефрин. Ефектът не е статистически значим, но може да разкрие тенденция (Haze et al 2002).

Жасмин

Абсолю от жасмин е широко разглеждан като антидепресант. Изпареният жасмин има стимулиращ ефект върху централната нервна система, което води до по-голямо насищане на кръвта с кислород и повишена бдителност и възприемана сила (Sayowan et al 2013).

Розмарин

Доказано етерично масло за тези, които имат затруднения с концентрацията (Moss & Oliver 2003, Moss et al 2003), маслото от розмарин действа и върху серотониновите рецептори (Martinez et al 2009). Вижте също Rosemary Boosts Brain Power.

Успокояващи масла

Бергамот

Бергамотът е ключова съставка в оригиналната Eau de Cologne, за която се твърди, че има възстановяващи и освежаващи свойства. Според изследването (цитирано по-горе), инхалационното масло от бергамот намалява тревожността и стреса и съответно причинява леко намаляване на кръвното налягане и сърдечната честота.

Маслото от Салвия повишава нивата на допамин и серотонин и се смята, че тези ефекти обясняват забележителното му антидепресантно действие (Lee et al 2014, Seol et al 2010).
Изследванията върху портокаловото масло показват, че то успокоява, намалява тревожността и сърдечната честота и подобрява настроението (Goes et al 2012, Jafarzadeh et al 2013, Lehrner et al 2005). Портокаловото масло увеличава нивата на серотонин (Costa et al 2013).Роза
Вдишването на розово етерично масло води до 30% намаляване на нивата на епинефрин (Haze et al 2002). Така че това би било подходящо етерично масло за екстремен стрес, но не и за екстремна летаргия. Продължителното вдишване на розово масло (24 часа) от гербили разкрива антитревожен ефект, който е описан като подобен на „някои серотонинергични агенти“ (т.е. вещества, които повишават серотонина) (Bradley et al 2007).

Портокал

Изследванията върху портокаловото масло показват, че то успокоява, намалява тревожността и сърдечната честота и подобрява настроението (Goes et al 2012, Jafarzadeh et al 2013, Lehrner et al 2005). Портокаловото масло увеличава нивата на серотонин (Costa et al 2013).

Сандалово дърво

Традиционно будистите използвали масло от сандалово дърво като терапия за тревожност, депресия и безсъние, докато тибетските монаси го използвали за отпускане на тялото и фокусиране на ума. Изследванията разкриват, че вдишаното масло от сандалово дърво успокоява, като същевременно подобрява настроението и повишава вниманието (Heuberger et al 2006).

Предупреждения и заключения

Не всеки трябва да приема вещества, които повишават серотонина. По-специално, възможни са лекарствени взаимодействия. Имайте предвид, че няколко етерични масла, ако се приемат с например SSRI лекарства, биха могли да доведат до серотонинов синдром, какъвто докладвах тук [Взаимодействие с SSRI лекарства] почти сигурно поради маслото от немска лайка.
Ако сте избрали масло или смес, които ви подхождат най-добре, препоръчвам да използвате дифузьор с периодична настройка и дифузиращи масла на интервали от 30 до 60 минути и след това да спрете поне същия период от време за най-голяма терапевтична полза. По този начин нервната система не се привиква или адаптира към обонятелния стимул. И е по-безопасно. На ден обикновено са достатъчни 2-3 сесии. Ако разредените етерични масла се носят като аромати, масла за тяло и т.н., тези ограничения няма да се прилагат.Така че, подгответе тези дифузори и инхалатори, защото зимата все още трябва да извърви дълъг път и дори ако не страдате от SAD, всички ние можем да използваме повдигане от време на време, особено когато температурите спаднат до едноцифрени цифри и бури бучат навън .
Литература: Essential oils and seasonal affective disorders- Robert Tisserand
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *