Количка
Инхалцията с етерично масло от Мента намалява умората сред жени с хипотиреоидизъм

Инхалцията с етерично масло от Мента намалява умората сред жени с хипотиреоидизъм

Инхалцията с етерично масло от Мента намалява умората сред жени с хипотиреоидизъм
Клинично проучване на Hawkins et al, направено и публикувано през 2019 г. разглежда ефекта от ароматерапията върху умората при жени на възраст 18-55 години с диагностициран хипотиреоидизъм. Изследването е продължило две седмици, а умората е измерена чрез въпросник – инвентаризацията на многоизмерната умора (МФСИ) – която оценява 10 вида умора. 41 участници завършват проучването-21 в групата по ароматерапия и 20 в групата на плацебо.
Участниците са инструктирани да сложат три капки течен препарат в личен инхалатор и да вдишват 15 минути веднъж дневно. В началото и в края на седмицата има малка разлика в резултатите в двете групи, но до края на втората седмица, само групата по ароматерапия показва значителни подобрения в някои показатели за умора, особено ′′ обща умора ′′ (p= 0.015). Забележително е, че този ефект се вижда само от няколко минути ежедневна инхалация на етерични масла от Мента, Черен пипер, Карамфил, Грейпфрут и Бергамот!
Това проучване е изправено пред определени предизвикателства. Първо, плацебо ефектът известен за болка и второ, изследването включва инхалация с етерично масло (а установяването на естествена плацебо за ароматерапия е трудно). Изследователите разглеждат това, като на плацебо групата получава инхалация с  масло от авокадо, докато интервенционната група получава ихалация със смес от етерични масла. Точната смес не се отчита, а се състои предимно от Мента, с по-малки количества Черен пипер, Карамфил, Грейпфрут и Бергамот.
Всички участници са запознати, че са в една от двете групи в изследване на ароматерапията и в един момент по време на проучването са попитани дали имат някакви коментари за сместа от етерични масло. От отговорите става ясно, че някои от групата на плацебо мислят, че са в интервенционната група и обратно. Това помага за установяването на автентичността на групата с плацебо.
Hawkins et al (2019) Ароматерапията намалява умората сред жени с хипотиреоидизъм: рандомизирано плацебо-контролирано клинично проучване.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *