Количка
7-те най- добри етерични масла при кашлица

7-те най- добри етерични масла при кашлица

Топ 7 етерични масла за кашлица
 
Заедно с обикновената настинка, грипът и другите дихателни състояния обикновено идва кашлица, която ви държи будни през нощта и ограничава способността ви да дишате с лекота. Въпреки че толкова много хора страдат от кашлица всяка година, мнозина не са наясно с природните лекарства, които са наистина ефективни. Има няколко етерични масла за кашлица, които имат спазмолитични, отхрачващи, антивирусни и антибактериални свойства. Подобно на препоръчителните ми етерични масла при настинки , тези масла служат като безопасен и ефективен начин да се отървете от кашлицата и други симптоми на дихателно състояние завинаги.
Според проучвания, средствата за противодействие на кашлицата без рецепта, не са от полза за деца и не трябва да се използват от деца на възраст под 6 години. На всичкото отгоре, ползите за възрастните вероятно са минимални. Много хора се обръщат към кодеина, за да облекчат кашлицата си, но знаете ли, че кодеинът е наркотик, който може да причини симптоми на пристрастяване като други опиати, когато се употребява прекомерно? Плюс това, проучванията показват, че при възрастни кодеинът и антихистамините не оказват влияние върху кашлицата.
 
Толкова много хора отчаяно търсят по-ефективно лекарство срещу кашлицата си. Опитайте тези етерични масла за кашлица, които действат за справяне с причината за вашата кашлица, като едновременно разхлабват слузта, отпускат мускулите и намаляват интензивността на кашлицата.
7-ТЕ НАЙ-ДОБРИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРИ КАШЛИЦА
Тези етерични масла за кашлица са ефективни по два начина – помагат за справяне с причината за вашата кашлица, като убиват токсините, вирусите или бактериите, които причиняват проблема, и работят за облекчаване на кашлицата ви, като разхлабите слузта , отпуснете мускулите на вашия дихателната система и позволявайки повече кислород да попадне в белите ви дробове. Можете да използвате едно от тези етерични масла за кашлица или комбинация от тези масла.
 
Евкалиптът е отлично етерично масло за кашлица, защото действа като отхрачващо средство, като помага за прочистване на тялото ви от микроорганизмите и токсините, които ви разболяват. Той също разширява кръвоносните ви съдове и позволява повече кислород да попадне в белите ви дробове, което може да бъде полезно, когато постоянно кашляте.. В допълнение към това, основният компонент в евкалиптовото масло , цинеол, има антимикробни ефекти срещу много бактерии, вируси и гъбички.
Най-добрият начин да използвате евкалиптово масло като етерично масло за кашлица е да дифузирате 2-3 капки вкъщи, особено точно преди лягане. Евкалиптът може да се прилага локално и върху гърдите и шията ви, за да се намали тежестта на кашлицата, но използвайте само много малко количество – като започнете с 1-2 капки, винаги разредени в базово масло. Друг чудесен начин за използване на евкалипт и други етерични масла за кашлица, е приготвянето на домашна разтриваща паста , направена със зехтин, кокосово масло, пчелен восък, мента и евкалипт. Можете да правите и парни инхалации с вода и 1-2 капки евкалипт.
Имайте предвид, че евкалиптът не трябва да се прилага локално при деца под 7-годишна възраст и когато се използва за деца, първо направете пластирен тест, за да сте сигурни, че те не изпитват нежелани кожни реакции. Евкалиптът е противопоказен при астматици!
 
Маслото от мента е топ етерично масло за задръстване на синусите и кашлица, тъй като съдържа ментол и има както антибактериални, така и антивирусни свойства. Ментолът има охлаждащ ефект върху тялото, плюс това е в състояние да подобри носния въздушен поток, когато сте хремави. Ментата също е в състояние да облекчи дразнещо гърло. Известно е също, че има антитусивни (антикашлични) и спазмолитични ефекти.
Изследвания, проведени върху здрави възрастни, показват, че ментовото масло отпуска гладката мускулатура на бронхите и повишава вентилацията, поради което често се използва от спортисти за техните упражнения. Именно тези свойства позволяват мента да намали тежестта на кашлицата и да подобри дихателната честота и способността ви да дишате.
Най-добрият начин да се възползвате от многото ползи от ментово масло при кашлица и дихателни състояния е да дифундирате 2-3 капки вкъщи или на работа, да го вдишвате директно от бутилката или да нанасяте 2-3 капки локално върху гърдите, гърба, шията и слепоочията. Когато локално използвате мента, можете да я приложите самостоятелно или да я комбинирате с кокосово масло и евкалиптово масло. Не го приближавайте прекалено близо до очите или може да предизвика дразнене. Не използвайте ментово масло върху кожата на деца под 7-годишна възраст.
 
Маслото от розмарин има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура на трахеята, което помага за облекчаване на кашлицата ви. Подобно на евкалиптовото масло, розмаринът съдържа цинеол , който е показал, че намалява честотата на пристъпите на кашлица при пациенти с астма и риносинуит. Розмаринът също проявява антиоксидантни и антимикробни свойства, така че действа като естествен усилвател на имунитета.
Изследване от 2011 г., публикувано в Допълнителна и алтернативна медицина, основаваща се на доказателства, установява, че спрей, съдържащ етерични масла от евкалипт, мента, риган и розмарин, е в състояние да подобри симптомите на заболявания на горните дихателни пътища сред 26 участници в лечебната група. Вдишвайки тези масла пет пъти на ден в продължение на три дни, изследователите посочват, че участниците съобщават за по-голямо подобрение на симптомите, включително кашлица, болки в гърлото и дрезгавост. Само 20 минути след вдишването на спрея с етерично масло участниците забелязаха подобрение.
За да използвате това етерично масло за вашата кашлица, дифузирайте около 2 капки или комбинирайте 2 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и го втрийте в гърдите. Розмарин не трябва да се използва при деца под 7-годишна възраст и не е безопасен за бременни жени. Розмаринът е противопоказен при епилептици!
 
Eтерично масло Лимон е известно със способността си да засилва имунната ви система и да поддържа лимфен дренаж, което може да ви помогне бързо да преодолеете кашлица и настинка. Той има антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, което го прави чудесно средство за поддържане на имунитета ви, докато се борите с дихателно състояние. Лимоновото етерично масло също е от полза за вашата лимфна система , която предпазва тялото ви от външни заплахи, като подобрява притока на кръв и намалява отока в лимфните възли.
Има няколко начина да използвате етерично масло от лимон, за да облекчите кашлицата си. Можете да дифузирате 2-3 капки у дома или на работа и дори да го добавите към евкалиптово масло във вашия дифузор. Можете също да комбинирате около 2 капки лимоново масло с половин чаена лъжичка кокосово масло и втрийте сместа във врата си, за да помогнете за източване на лимфната система.
Използването на етерично масло от лимон за убиване на токсини или бактерии в дома ви може да бъде много полезно, така че направете свой собствен натурален продукт за почистване, като добавите около 20 капки лимоново етерично масло в бутилка със спрей, пълна с вода и малко бял оцет. Използвайте тази комбинация, за да почистите повърхностите в дома си, особено вашата кухня и баня.
 
Две активни съставки в маслото от риган са тимол и карвакрол, като и двете имат мощни антибактериални и противогъбични свойства. Изследванията сочат, че поради антибактериалните си действия маслото от риган може да се използва като естествена алтернатива на антибиотиците, които често се използват за лечение на респираторни състояния. Маслото от риган също проявява антивирусна активност и тъй като много респираторни състояния всъщност са причинени от вирус, а не от бактерии, това може да бъде особено полезно за облекчаване на състояния, водещи до кашлица.
За да използвате риган за вашата кашлица, дифузните 2-3 капки у дома или на работа. Можете също да комбинирате 2–4 капки риган с носещо масло от равни части (като кокосово масло) и да го нанесете върху гърдите, гърба или врата или долната част на краката. За лечение на бактериални състояния, водещи до кашлица, добавете 1–2 капки и намасяйте върху белите дроборе и гърба.
Не препоръчвам да давате риган масло на деца под 7-годишна възраст. За да използвате риган масло деца, просто разредете 1 капка с чаена лъжичка кокосово или зехтин и го втрийте в ходилата на краката .
 
Най-ранната отчетена употреба на чаеното дърво или растението малалеука е била, когато хората от Бунджалунг в Северна Австралия смачкват листата и ги вдишват за лечение на кашлица, настинки и рани. Една от най-добре проучените ползи от маслото от чаено дърво е мощните му антимикробни свойства , които му дават възможност да убива лошите бактерии, които водят до респираторни състояния. Чаеното дърво също проявява антивирусна активност, което го прави полезен инструмент за справяне с причината за вашата кашлица и за работа като естествен дезинфектант. На всичкото отгоре маслото от чаено дърво е антисептично и има ободряващ аромат, който помага за изчистване на задръстванията и облекчаване на кашлицата и други респираторни симптоми.
За да използвате чаено дърво за вашата кашлица, дифузирайте 2-3 капки вкъщи или на работа, вдишвайте го директно от бутилката или разредете 1-2 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и го втрийте в гърдите и гърба, или на врата си.
ТАМЯНЪТ (от дърветата от вида Boswellia ) традиционно се рекламира за положителния си ефект върху дихателната система ; традиционно се използва в парни инхалации, бани, както и масажи, за да помогне за облекчаване на кашлица, в допълнение към катар, бронхит и астма. Тамян се счита за нежен и като цяло се понася добре върху кожата сама по себе си, но когато се съмнявате, винаги разреждайте с носещо масло.
Част от маслата, описани в тази статия, не са подходящи за деца до 10- годишна възраст! За тях има готови блендове, които съдържат щадящи масла, но много ефикасни. Свържете се с нас за безплатна консултация!
В ароматерапията маслата се смесват, за да се получи така наречената синергия. Синергия наричаме комбинация от масла, които като се смесят правилно, всяко масло в синергията подсилва действието на всяко друго масло в същата тази синергия. С други думи казано, когато в синергията са вложени 3 масла- например етерично масло от евкалипт, бор и тамян, то маслото от евкалипт засилва действието на бора и тамяна. Именно затова в ароматерапията е широко наложено използването на синергии, които ние също наричаме блендове. В следващите редове ще се спрем на най- подходящите блендове за кашлица при деца и възрастни:

1. БЛЕНД ТИХА КАШЛИЦА ( Quiet Cough)

Блендът Тиха Кашлица( Quiet Cough) е внимателно създадена, имайки предвид само това: да помага на нашите деца и на цялото семейство да останам щастливи и здрави.

Съдържа етерични масла от Дъгласка Ела, Балсамов Ела, Кипарис и Кардамон, които  улесняват дишането, докато успокояващите, ободряващи аромати на Сладка Мета, Гераниум Бърбън, Лимон, Лавандула и Тамян помагат на нашите деца и на нас бързо да преодолеем кашлицата. Разреден в базово масло и нанесен с масаж, този бленд помага за изчистването на дихателните пътища на нашите дребосъци. Подходящ също за дифузер Дкатос се добавят 2-3 капки на 100 мл. вода.

2. БЛЕНД ПОМОЩ ЗА ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА (Respir Aid)

Успокояващите, охлаждащи, поддържащи дишането етерични масла в тази смес са несравними, като помагат за изчистване на задръстванията и ви позволяват да дишате по-лесно. Подходяща както за хрема и запушен нос, така и за всякаква кащлица- от суха до влажна. Съдържа етерични масла от Евкалипт, Бор, Мента, Лавандула, Смърч, Кипарис, Майорана

Приложение: Поставете 1-2 капки в голяма купа рореща вода и вдишайте 5 минути. Този метод не е безопасен за малки деца. Като алтернатива, смесете в 5% разреждане в базово масло или балсам и използвайте за разтриване на гърдите и гърба. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *